Fietsen

De triathlon begint steevast met zwemmen waarna fietsen het tweede onderdeel vormt. Op de fiets keggen de atleten ook altijd de meeste kilometers af.

Van 180 kilometer naar nog slechts 40 kilometer

Zo uit het water klikken de triatleten zich in de schoenen van de racefiets om zo snel mogelijk van A naar B te fietsen. Ze fietsen zich als het ware droog en toen nog de klassieke triathlon de norm was, moest er liefst 180 kilometer afgelegd worden. Ten tijde van de Olympische Spelen was dat nog slechts 40 kilometer. Op de fiets kunnen de sporters wel het verschil maken of achterstanden inlopen. Zwemmen is namelijk toch een lastige sport. Met goede benen maak je een opgelopen achterstand echter op de fiets wel weer goed.

Verschillende afstanden per soort triathlon

Er gelden verschillende soorten triathlon waardoor de af te leggen afstand op de fiets ook steeds anders is. Bij de mini triathlon fiets je 5 kilometer, de halve sprint staat voor 10 kilometer fietsen. De achtste triathlon betekent 20 kilometer op de fiets en een kwart (standaard) triathlon betekent 40 kilometer op de racefiets. De zogenaamde midden triathlon staat gelijk aan 90 kilometer en doe je mee aan Iron man, de klassieke triathlon, dan zit je dus 180 kilometer lang op de fiets.

Niet met ontbloot bovenlijf

Om goed beslagen ten ijs te komen is regelmatig training een vereiste. Dan komt ook meteen het laagdrempelige van de sport om de hoek. Want je fietst er in ons land zomaar op uit om je zo voor te bereiden op een triathlon. Dit geldt uiteraard ook voor lopen en zwemmen. In alles is fietsen het gedeelte waar vaak al de gaten geslagen worden of waar je zoals gezegd opgelopen achterstanden in kunt halen. Als je fietst dan is het verplicht een helm te dragen en pas als de helm vast zit mag je daadwerkelijk fietsen. In de wisselzone mag ook niet gefietst worden en tijdens een triathlon houd jij je verder gewoon aan de regels. Fietsen met ontbloot bovenlijf is not done.