Trainen

Als er een sport is die training vraagt, dan is dat wel de triathlon. Je moet simpelweg over een ijzersterk uithoudingsvermogen beschikken om de triathlon alleen al te volbrengen, het ligt aan je persoonlijke doelstellingen hoeveel uur je kwijt bent aan het de trainingen.

Werk aan je techniek en kweek uithoudingsvermogen

Kijken we naar de techniek dan is de zwemsport de sport waar je vaak door gericht te trainen nog winst kunt boeken. Een geschoolde zwemtrainer kan je gemakkelijk een betere techniek aanleren mocht dit noodzakelijk zijn. Wat betreft de overige twee sporten is het vooral een kwestie van uithoudingsvermogen kweken en conditie opdoen.

Kans op overbelasting ligt altijd op de loer

Lopen en fietsen kun je in ons land altijd. De dagelijkse fietstocht van en naar je werk kun je als een training beschouwen. Behalve een goed uithoudingsvermogen speelt ook koersinzicht een belangrijke rol wil je wedstrijden winnen. Dat onderdeel laat zich wat lastiger trainen en is vooral een kwestie van ervaring. Het is overigens wel verstandig goed naar je lichaam te luisteren of te werken volgens een bewezen goed dichtgetimmerd trainingsprogramma. De kans op overbelasting ligt altijd op de loer.

Zoek mensen om mee te trainen

Verder is het belangrijk dat je ook tijdens de training alleen met het beste materiaal werkt. Denk in dat kader maar eens aan schoeisel met voldoende demping. Het loopt beter en verkleint de kans op blessures. Doe je recreatief aan de triathlon dan is het leuker om in groepsverband te trainen. Er zijn in de buurt altijd mensen die de sport ook beoefenen en in elk geval mensen te vinden die graag lopen.

Overdaad schaadt

Luister tijdens de trainingen naar je lichaam. Soms is een keer overslaan beter voor je lichaam dan toch te trainen. Doe alles gedoseerd en rustig. Uiteraard is het goed om te proberen je persoonlijke prestaties steeds te verbeteren. Doe dat echter wel op verantwoorde wijze, want overdaad schaadt. En dat geldt dus ook voor de triathlon.