Zwemmen

Als je ook triathlon wilt gaan doen, dan is het zeer verstandig je te bekwamen in de zwemsport. Dit is toch de moeilijkste sport van de drie. Hoewel iedereen wel kan zwemmen, is snel zwemmen iets heel anders. De meeste sporters kunnen op het onderdeel zwemmen dan ook vaak de meeste progressie beken.

Badmuts en blote voeten zijn verplicht tijdens het onderdeel zwemmen

Na het startsignaal is het zwemmen geblazen, De standaard triathlon van nu betekent dat je 1500 meter zwemt en hoewel het anders klinkt is dat toch echt een heel eind. Het is tijdens een triathlon verplicht een badmuts te dragen, ook al omdat je zo te herkennen bent middels je startnummer. Ook is het verplicht om met blote voeten te water te gaan. De wijze waarop je zwemt bepaal je zelf. Het spreekt voor zich dat de meeste zwemmers kiezen voor de borstcrawl, omdat dit nou eenmaal de snelste manier van zwemmen is. Al tijdens dit eerste onderdeel kun je tegen fikse achterstanden aanlopen. Gelukkig krijg je nog voldoende gelegenheid om die achterstand weg te werken.

Uit het water zo de fiets op

Nadat de zwemafstand er op zit is het niet even een kwestie van afdrogen, maar sprint je het water uit om verder te fietsen. Ondertussen zij er tal van verschillende triatlons met uiteenlopende afstanden. Zo zwem je tijdens de mini triathlon 100 meter en de halve sprint triathlon betekent 375 meter zwemmen. De achtste en de kwart staan voor respectievelijk 500/750 meter en 1000 meter zwemmen. De midden triathlon voor 1900 meter waterpret. In de klassieke triathlon moest je nog 3800 meter afleggen, iets dat bij Iron Man nog steeds het geval is. Zeker wat betreft de techniek kun je je vaak spectaculair verbeteren op het onderdeel zwemmen. Gelukkig zijn er in ons land voldoende gelegenheden om te trainen en de techniek bij te schaven.